Ερμηνείες τόπου : μέσα από το παράδειγμα της Chandigarh - Μυροφορίδου, Βαρβάρα Χριστίνα
[Σκοπός της διάλεξης είναι να σχολιάσει ερμηνείες τόπου, μέσα από το παράδειγμα της πόλης της Chandigarh στην Ινδία. Ερμηνείες τόπου μέσα από το πρίσμα δύο διαφορετικών οπτικών: αυτή του αρχιτέκτονα- δημιουργού και αυτή των χρηστών. Έτσι λοιπόν, εξετάζει την πόλη αυτή ως τέχνημα του μοντερνισμού και του πνεύματος της νεωτερικότητας που αυτός εξέφραζε. Μια πόλη, που αποτελεί το μοναδικό υλοποιημένο παράδειγμα του πολεοδομικού έργου του Le Corbusier, κύριο εκφραστή του μοντέρνου κινήματος. Μια πόλη, που ξεκινάει να δημιουργείτε από το μηδέν, το 1951 στην Ινδία, ως σύμβολο της ανεξαρτησίας της από τη δυτική αποικιοκρατία. Μια πόλη, στην οποία διακρίνεται η άτεγκτη επιβολή νοητικών σχημάτων που μεταφράζονται σε ύλη, σύμφωνα με τους οραματισμούς του αρχιτέκτονα-δημιουργού. Το genius loci είναι η ταυτότητα ενός τόπου, μόνο που στην περίπτωση της Chandigarh αυτή η ταυτότητα, προκαθορίζεται από τους δημιουργούς της και διαμορφώνει το «Chandigarh style» ,όπως οι ίδιοι το ονομάζουν. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε όλα εκείνα τα στοιχεία ινδικής κουλτούρας και παράδοσης που περικλείονται στο σχεδιασμό της πόλης..].