Ιδεολογία μνήμη σχεδιασμός : τρία πρόσωπα εξερευνούν το σύγχρονο αστικό ιστό και τις πρότερες εικόνες του - Γιακουμάκη, Ελένη
[Η παρούσα μελέτη διερευνά την αλληλοσυσχέτιση του σύγχρονου ιστού με τις πρότερες εικόνες του. Το πεδίο ορισμού διευρύνεται σε μία λωρίδα γης που περιλαμβάνει χώρους γύρω από το βράχο της Ακρόπολης και τον Κεραμεικό, έως το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Διαπραγματευόμαστε τα τμήματα εκείνα που με την αποκάλυψή τους συνιστούν μη οργανικά πολεοδομικά υποσύνολα στο αστικό υπερκείμενο. Αναλύονται έννοιες που έχουν να κάνουν τόσο με την βιωμένη εμπειρία, όσο και τη μνήμη και το σχεδιασμό. Συστήνονται τρία πρόσωπα με διαφορετικό πλαίσιο αναφορών: Ο περιπατητής που εξερευνά το σχήμα του αστικού ιστού αισθητηριακά. Ο μελετητής που αναλύει και επιλέγει στοιχεία που συνθέτουν τη συλλογική μνήμη. Και ο σχεδιαστής που συνθέτει με εργαλείο τα παραπάνω τις στρατηγικές και τις δομές που διαμορφώνουν το χώρο. Αισθητικοποίηση μίας πραγματικότητας, ή εργαλείο σχεδιασμού; Τα θραύσματα αποτελούν-δυνάμει-την πρώτη ύλη της διαρκώς επικαιροποιουμένης σχεδιαστικής διαδικασίας. Προσδίδουν στον χώρο σημασία και ποιότητα, είναι πυκνωτές νοήματος και ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα κείτονται..].