Η επέκταση του καταναλωτικού χώρου και η σχέση του με την αρχιτεκτονική μέσα από το παράδειγμα της Prada - Πολίτη, Αφροδίτη
[Το shopping τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί κινητήριο δύναμη της κοινωνίας και αντανακλά την εκάστοτε σχέση του ανθρώπου με τα καταναλωτικά αγαθά και με την πόλη. Την δεκαετία του 1980 οι πρώτες μπουτίκ κάνουν την εμφάνισή τους δίνοντας πλέον έμφαση όχι τόσο στο ίδιο το προϊόν όσο στο θέαμα της μόδας. Σήμερα, οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από μεγάλους οίκους μόδας για να πείσουν τον καταναλωτή επεκτείνονται σε όλους σχεδόν τους τομείς με κυρίαρχο αυτόν της αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οίκου που επιχειρεί τον επαναπροσδιορισμό των χώρων εμπορίου δια μέσω πολλαπλών προσεγγίσεων αποτελεί η εταιρία Prada. Με αφετηρία το Μιλάνο η επέκτασή της στον παγκόσμιο χάρτη γίνεται στην βάση μιας στενής συνεργασίας μεταξύ μόδας αρχιτεκτονικής και τέχνης. Μια ανάλυση και σύγκριση δύο εκ των βασικότερων καταστημάτων της (Νέας Υόρκης και του Τόκιο) μας οδηγεί σε κάποιες διαπιστώσεις σχετικά με την χρησιμοποίηση της αρχιτεκτονικής στον χώρο της μόδας. Μια ανάλογη αναφορά στις καλλιτεχνικές συνεργασίες της τονίζει την σχέση της μόδας με την τέχνη. Στον επίλογο..].