Προς μία νέα γενιά αστικών συστημάτων : τρία παραδείγματα ευρωπαϊκής πρακτικής Freiburg, Malmo, Hammarby - Θεοχάρης, Παναγιώτης
[Οι πόλεις είναι σήμερα αντιμέτωπες με δυο μεγάλες προκλήσεις. Από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης των φυσικών πόρων που επί αιώνες τις συντηρούν και από την άλλη, για πρώτη φορά στην ιστορία τους καλούνται να στεγάσουν στους κόλπους τους πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη. Ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του, χρησιμοποίησε τους φυσικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών του σε τροφή και ενέργεια. Ωστόσο, η χρήση κατέληξε σε κατάχρηση κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως η βιομηχανοποίηση της παραγωγής, η έντονη αστικοποίηση, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς πρώτων υλών και προϊόντων. Σήμερα, μέσα σε ένα κόσμο κυρίαρχα αστικό, αυξάνεται η ανάγκη για χρήση ή κατάχρηση όλο και περισσότερων πόρων, ξεπερνώντας τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη. Παράλληλα, η αστική έκρηξη ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα των αστικών συστημάτων που καλούνται να αναδιοργανωθούν σε νέες βάσεις και να αναθεωρήσουν τον τρόπο που παράγουν, καταναλώνουν, αποβάλλουν, δομούνται. Τη στιγμή που οι περισσότερες πόλεις φαίνεται πως οδηγούνται σε αδιέξοδο..]