Η κίνηση του ποδηλάτου στην πόλη : ζητήματα σχεδιασμού στην πόλη της Καλαμάτας - Παπαευγενίου, Μαρίζα
[Η παρατήρηση της υποβάθμισης της σημερινής ελληνικής πόλης και η αγωνία για τον δημόσιο χώρο με οδήγησαν στο θέμα αυτής της διάλεξης. Τα ίχνη που αφήνει η κινητικότητα και πως επηρεάζει την λειτουργία του αστικού χώρου είναι ένα ζήτημα πολυδιάστατο. Ωστόσο η βαθιά του σύνδεση με την ποιότητα της σημερινής αστικής ζωής είναι άμεσα αντιληπτή και αδιαμφισβήτητη. Με αυτή την εργασία προσπάθησα να κατανοήσω την πολύπλευρη φύση τόσο των αιτιών όσο και των επιπτώσεων αυτού του θέματος. Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα είναι πάντα μια πηγή γνώσης για μεθόδους διαχείρισης και βιωσιμότητας και συγχρόνως μία ζωντανή εικόνα που σε βοηθάει να οραματιστείς την πόλη απαλλαγμένη από την χαοτική και ανεξέλεγκτη κίνηση των ΙΧ. Στενά συνδεδεμένο με αυτό το όραμα είναι το ποδήλατο, τόσο νοσταλγικά ως παραγκωνισμένη διάσταση από την σημερινή ελληνική πόλη αλλά και ως πολύτιμο εργαλείο για το χτίσιμο του αυριανού μοντέλου μετακινήσεων. Ένας νέος ποδηλατόδρομος είναι η αφορμή διερεύνησης του θέματος της κινητικότητας στην πόλη μέσα από το παράδειγμα της Καλαμάτας. Μέσα από μια παρατήρηση..].