Η αρχαία πόλη της Δύστου - Πετράκη, Κωνσταντινιά
[Η περιοχή της Δύστου είναι κατοικημένη από αρχαιοτάτων χρόνων καθώς η εύφορη πεδιάδα αποτελούσε μέρος κατάλληλο για καλλιέργεια. Έχουν βρεθεί ίχνη προϊστορικής κατοίκησης στη θέση Κούτσουρο (δυτική όχθη της λίμνης) και πολλά λείψανα νεολιθικών χρόνων (λεπίδες οψιανού, όστρακα και αγγεία) στους πρόποδες του λόφου. Τα πιο αξιοθαύμαστο ωστόσο είναι τα ερείπια που βρίσκονται επάνω στο λόφο Καστρί (υψόμετρο 105m στην κορυφή του, ενώ το επίπεδο της λίμνης βρίσκεται στα 18m) ο οποίος δεσπόζει στην πεδιάδα και φανερώνουν οργανωμένο οικισμό. Πιθανότατα υπήρχε από την αρχαϊκή εποχή μα ακμάζει κατά την κλασική και ελληνιστική. Το 4ο αι πΧ οχυρώνεται με πολυγωνικού σχήματος περίβολο (ο οποίος διακρίνεται μέχρι σήμερα σχεδόν σε όλο το μήκος του και σε ορισμένα σημεία το ύψος των ερειπίων ξεπερνά τα 3m) και η κορυφή προστατεύεται με δεύτερο οχυρωματικό περίβολο (σε χειρότερη κατάσταση). Η είσοδος στον οχυρωμένο οικισμό γινόταν μονάχα από μία πύλη στα ανατολικά. Ένας δρόμος διέσχιζε τον οικισμό από βορρά όπου βρισκόταν ο χώρος της αγοράς προς νότο όπου υπήρχε μία μεγάλη δημόσια δεξαμενή..].