Πόρτο : αστικές διεργασίες - Γλεντή, Δήμητρα
[ Η πόλη του Πόρτο λόγω της ιδιομορφίας του αστικού της χώρου, παρουσιάζει ιδιαίτερο πολεοδομικό ενδιαφέρον, καθώς μας παραχωρεί ένα ανέπαφο μωσαϊκό αιώνων αστικών επεμβάσεων. Οι συγκρούσεις συμφερόντων, οι «φωτισμένες» ενέργειες και τα αμετάκλητα λάθη, παρουσιάζουν σήμερα ένα σκηνικό δυνατών αντιθέσεων, που δεν είναι άσχετο με την παρουσία στην πόλη, μιας από της σημαντικότερες αρχιτεκτονικές σχολές στην Ευρώπη. Σε αυτό το πεδίο κοινωνικών δράσεων και αντιδράσεων, ζει ένας πληθυσμός που βίωσε μια πολύπαθη ιστορία κατοίκισης και που κατά καιρούς διεκδίκησε και πέτυχε τη συμμετοχή του στον αστικό σχεδιασμό. Η έρευνα παρακολουθεί την εξέλιξη των πόλεων, υπό τις εκάστοτε εξουσίες, για να φτάσει στην περίοδο του Διαφωτισμού, όπου και τοποθετείται η έναρξη των μεγάλων αστικών επεμβάσεων. Στην αμέσως επόμενη περίοδο, της βιομηχανικής επανάστασης, θα σημειωθεί η πρώτη μεγάλη κρίση των πόλεων και θα τεθεί το ζήτημα της κατοικίας των πολλών. Εδώ θα εξεταστεί ιδιαίτερα η υποβάθμιση του παλιού κέντρου και η κατάρρευση των δομών του, που θα διαρκέσει περίπου έναν αιώνα. Με ναδίρ..].