Σύγχρονες φοιτητικές εστίες - Γεωργακοπούλου, Γρηγορία
[Με τον όρο φοιτητική εστία, εννοούμε τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στους οποίους διαμένουν φοιτητές, που αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τη μόνιμη κατοικία τους, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο θεσμός της φοιτητικής εστίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πανεπιστήμιο, εφόσον εκεί συγκεντρώνονται σημαντικές δραστηριότητες της σπουδαστικής και ακαδημαϊκής ζωής. Η φοιτητική κατοικία με τη σημερινή της μορφή παρουσιάστηκε κυρίως στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα, ενώ την ίδια εποχή έκανε την εμφάνιση και στην Αμερική. Οπότε άρχισε η συστηματική μελέτη και κατασκευή της ως ιδιαίτερη μορφή κοινωνικής κατοικίας, παράγοντας συγχρόνως και νέες αρχιτεκτονικές προτάσεις. Σε αυτήν την εργασία πραγματοποιείται μια σύντομη αναδρομή στο πανεπιστήμιο ως πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό οργανισμό, στη σχέση του με την κοινωνία και την παροχή στέγασης, σε μια εξελικτική πορεία από αρχέτυπες μέχρι και σύγχρονες δομές, μέσα από παραδείγματα που έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της. Στο τέλος παρατίθενται διάφοροι προβληματισμοί, με αφορμή την παρουσίαση και σχολιασμό σύγχρονων..].