Site spacific performance : επαναπροσδιορισμός του αστικού χώρου - Μπουζιάκα, Βασιλική
[Η site specific τέχνη είναι μια μορφή "ενεργής" τέχνης η οποία δημιουργείται σε συνάρτηση με έναν συγκεκριμένο τόπο και εκτελείται στην καθορισμένη αυτή περιοχή ενσωματώνοντας τα στοιχεία του τόπου στο έργο. Το site specific έργο λειτουργεί στο συγκεκριμένο τόπο μοναδικά και δεν παράγει το ίδιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα πουθενά αλλού. Η site specific performance γεννά ζητήματα που αφορούν στη σχέση τέχνης - καθημερινότητας στη σύγχρονη αστική κοινωνία, και τη χρησιμοποιει ως όρο της για να της δώσει νέα περιεχόμενα μέσα από ένα πλαίσιο δυνητικής δημιουργίας και παραγωγής. Πρωτοπόροι χορευτές και χορογράφοι που ώθησαν επόμενες γενιές στη site specific performance ήταν η Isadora Duncan και ο Merce Cunningham. Έβγαλαν τον χορό έξω από την αναγεννησιακή σκηνή του θεάτρου, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δίνοντας εναλλακτική διάσταση στη χρήση του σκηνικού χώρου. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και έπειτα δημιουργούνται τα πρώτα έργα τα οποία προσεγγίζουν τον ορισμό της site specific performance. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειες, γίνονται παραστάσεις που συνδιαλέγονται τόσο με τη μνήμη του εκάστοτε..].