Διερευνώντας τον εξευγενισμό μέσα από το παράδειγμα του Μεταξουργείου - Ζούρα, Πηνελόπη
[ Ολοένα και συχνότερα στη διεθνή βιβλιογραφία που σχετίζεται με την εξέλιξη τον πόλεων συναντάμε τον όρο «εξευγενισμός» (gentrification). Ο εξευγενισμός αποτελεί ένα σύνολο διαδικασιών που συμβαίνουν σε μια περιοχή, οι οποίες μόλις ολοκληρωθούν, συνεπάγονται την αλλαγή της μορφής και της σύστασης της περιοχής. Από το 1964 που πρωτοαναφέρθηκε ο όρος από τη Ruth Glass και εντοπίστηκε, η διαδικασία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών διαφορετικών πεδίων σε Ευρώπη και Αμερική. Ο εξευγενισμός γίνεται σε κεντρικές περιοχές των πόλεων που αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία έχουν οδηγήσει στην «παρακμή» τους και έπειτα μέσα από τους κανόνες της αγοράς οι περιοχές αυτές «αναζωογονούνται». Διχοτομικά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι δύο κύριες προσεγγίσεις σχετικά με τις διαδικασίες του εξευγενισμού είναι αυτές της παραγωγής και της κατανάλωσης. Η προσέγγιση της παραγωγής περιλαμβάνει όλα τα οικονομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον εξευγενισμό, όπως το χάσμα γαιοπροσόδου (rent gap) και την άνιση ανάπτυξη των περιοχών των πόλεων,..].