Ψηφιακές εφαρμογές σε μουσεία - Μπούκας, Δημήτρης
[Μέσα στο γενικότερο κλίμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου, της λειτουργίας και τις οργάνωσης των μουσείων (αρχιτεκτονικά και μουσειολογικά) τίθεται και ο προβληματισμός ως προς τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών σε αυτά. Η έννοια του μουσείου αναφέρεται στον διευρυμένο ορισμό του, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα διαφορετικά είδη μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, χώρων πολιτισμικής κληρονομιάς κλπ. Η παρούσα διάλεξη σκοπό έχει να παρουσιάσει παραδείγματα μουσείων που έχουν εντάξει στις εκθέσεις τους ψηφιακές τεχνολογίες και να σχολιάσει τα ζητήματα χώρου που προκύπτουν από το γεγονός αυτό. Σκόπιμο είναι στο σημείο αυτό να δοθούν ορισμένες διευκρινήσεις. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μουσειακών ιδρυμάτων επιδιώκει την παρουσία του στο διαδίκτυο είτε μέσω της λειτουργίας εικονικού μουσείου, που λειτουργεί παράλληλα με το πραγματικό, είτε παρουσιάζοντας μέρος των συλλογών του καθώς και επιπρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά τη λειτουργία του. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις μουσείων με παρουσία αποκλειστικά..].