Μνήμη και χώρος : το παράδειγμα του νέου μουσείου Ακρόπολης - Θεοδώρου, Μαρίνα
[H παρούσα διάλεξη αποτελεί απόπειρα διερεύνησης της απήχησης και λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα της σύγχρονης εποχής. Η διερεύνηση επιτελείται σε τρεις ενότητες Στην 1η ενότητα (Το μουσείο ως τόπος και η σχέση του με τη συλλογική μνήμη) εξετάζεται η ένταξη του μουσείου στον τόπο. Η έννοια του τόπου αφορά τον δομημένο ιστό, το οικόπεδο ανέγερσης και τις ιδιαιτερότητές του (αρχαιολογικά ευρήματα) και το άμεσο αστικό περιβάλλον (γειτονικά κτίρια και όρια). Η 2η ενότητα (Το μουσείο σε σχέση με το μνημείο αναφοράς) επιχειρεί να διερευνήσει το βαθμό επιρροής της Ακρόπολης στο ΝΜΑ μορφολογικά και υλικοτεχνικά. Ακόμη, εξετάζεται το κατά πόσο το ΝΜΑ ανταποκρίνεται στο σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Η 3η και τελική ενότητα (Το μουσείο ως μνημείο) αφορά αυτό καθαυτό το κτίσμα. Εξετάζεται ο σχεδιασμός του, η χρήση τεχνολογικών μέσων και η χρησιμότητα των δομικών του υλικών. Δεν νοείται προσέγγιση της έννοιας της συλλογικής μνήμης χωρίς τον συνυπολογισμό της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα σε τομείς όπως η οικονομία,..].