Η Shenzhen και η φαντασιακή κατασκευή του αστικού χώρου - Μαύρος, Παναγιώτης
[Η Shenzhen, μία από τις μεγαπόλεις τις Νότιας Κίνας, από μικρό αδερφάκι του Hong Kong εξελίχτηκε σε κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα, υπήρξε η βάση της δημιουργίας ενός νέου αστικού φαντασιακού για τον κινέζικο πληθυσμό, από το 1978, έτος ίδρυσής της, ως σήμερα. Το αστικό μοντέλο που πρότεινε, αλληλένδετο με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της μετα-Μάο εποχής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, υπήρξε μία μεταφορά του Ασιατικού μητροπολιτικού μοντέλου στην Κίνα, μοντέλο το οποίο αργότερα διαδόθηκε και επικράτησε και στις υπόλοιπες κινεζικές πόλεις, στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Με βασικό θεωρητικό εργαλείο το «αστικό φαντασιακό», επιχειρείται μία κριτική ανάγνωση των αντανακλάσεων της μακρινής πόλης που φτάνουν ως εμάς μέσω των πηγών, και διερευνάται η κατασκευή μίας φαντασιακής εικόνας της Shenzhen, διαφορετική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Κίνας. Η κατασκευή μίας εικόνας, αναδεικνύεται σε υπαρξιακή συνθήκη της πόλης από την γέννησή της. Η ιστορία της πόλης, όπως εξετάζεται σύντομα εδώ, παρουσιάζει..].