Μέθοδοι παραγωγής κατοικίας στην πολιτεία του Ρεθύμνου στην περίοδο της ενετοκρατίας - Περδίκη, Χρυσή
[Στην παρούσα διάλεξη μελετώνται τα σπίτια εκείνα τα οποία περικλείονται στους κόλπους του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου και τα οποία όχι μόνον κτίστηκαν πριν τετρακόσια χρόνια περίπου, στη διάρκεια δηλαδή της Ενετοκρατίας, αλλά εξακολουθούν έκτοτε να κατοικούνται συνεχώς. Η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της Βενετίας της εποχής εκείνης επηρεάζει την κρητική μνημειακή αρχιτεκτονική, αλλά και την αρχιτεκτονική κατοικίας σε επίπεδο δομής, μορφής και κατασκευής. Εκδηλώνεται λιγότερο στην εσωτερική διάταξη των χώρων των σπιτιών του Ρεθύμνου και περισσότερο στις προσόψεις, στις οποίες φανερώνεται σε επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία, κυρίως στα ανοίγματα. Η υιοθέτηση των νέων μορφών είναι αποσπασματική, και πάντοτε προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες και υλικά. Μπορούμε, επομένως, να πούμε ότι στα σπίτια και τα μέγαρα του Ρεθύμνου του 16ου και 17ου αιώνα αναπτύσσεται μία αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, με καθαρά τοπικό χαρακτήρα. Απώτερος στόχος της εργασίας αυτής είναι η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και η αναστροφή..].