Francis Bacon - Σταθόπουλος, Γεώργιος
[Ήταν το 1909 όταν γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της μεταπολεμικής περιόδου. Αυτοδίδακτος, ομοφυλόφιλος, περιθωριακός, άθεος, σχεδόν απόλυτα απομονωμένος στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, ο Francis Bacon ανέπτυξε ένα μοναδικό εικαστικό ιδίωμα. Παρότι δεν ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που δούλεψε με φωτογραφίες, κανείς πριν απ’ αυτόν δεν τις είχε χρησιμοποιήσει με τόσο ποικίλους τρόπους, ούτε με τόση πρωτοτυπία. Παρά την απαισιόδοξη οπτική του και την τάση του να απεικονίζει εκείνες τις πλευρές της ζωής που προτιμάμε να αγνοούμε, τα έργα του χαρακτηρίζονται από μεγαλείο που προσδίδει αξία στην ίδια τη ζωή και πλημυρίζουν από λάμψη. Πρόκειται για έργα τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι παρουσιάζουν τον κόσμο όπως ακριβώς είναι σήμερα. Ταυτόχρονα όμως προσομοιάζουν στην παλαιά ζωγραφική και αποδίδουν έντεχνα τη διαχρονική «ανθρώπινη κατάσταση». Ένας ζωγράφος που δημιούργησε σε μιαν εποχή κατά την οποία η αφηρημένη τέχνη ήταν η κυρίαρχη τεχνοτροπία, υπήρξε ένας από τους ελάχιστους μεγάλους εκπροσώπους της παραστατικής ζωγραφικής της μεταπολεμικής περιόδου και, μετά το θάνατο του Picasso το 1973, ο μεγαλύτερος. Το έργο του δεν εντάσσεται σε κάποιο συγκεκριμένο κίνημα, ούτε προσφέρεται για μίμηση. Πρόκειται για το έργο ενός ακραιφνούς ατομιστή, μιας από τις πιο ρωμαλέες όσο και αμφιλεγόμενες μορφές της τέχνης του 20ου αιώνα. Στο κείμενο αυτό γίνεται μια παρουσίαση τόσο της ζωής όσο και του έργου του. Μιας ζωής έντονης και χωρίς φραγμούς σε μια εποχή δύσκολη και σ’ ένα κοινωνικό πλαίσιο αρκετά συντηρητικό. Από την παράλληλη ανάπτυξη αυτών των δύο γίνεται σαφές πώς τα προσωπικά του βιώματα επηρεάζουν την καλλιτεχνική του έκφραση. Στόχος είναι να αναγνωστούν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τέχνη του και τον κατέστησαν πρωτοπόρο και που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να επηρεάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο την καλλιτεχνική δραστηριότητα].