Η σφραγίδα του ενετικού πνεύματος στα στενά του Ρεθύμνου : αποικιοκρατία & πολιτιστική αμοιβαιότις - Μαχαιρίδη, Θεοφίλη
[Η εδραίωση της ενετικής κυριαρχίας στο Ρέθυμνο ξεκίνησε με την πολεοδομική οργάνωση στον πυρήνα της πόλης, όπως και στις άλλες αποικίες της Βενετίας σύμφωνα με τα πρότυπα της μητρόπολης και τον μεσαιωνικό τρόπο ζωής. Η καθιέρωση των πολιτισμικών καταβολών επετεύχθη κυρίως με την διείσδυση του ενετικού στοιχείου στην κοινωνία, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και στους τρόπους έκφρασής τους. Για τα κτίρια της επίσημης αρχιτεκτονικής στο Ρέθυμνο εφαρμόστηκαν καθιερωμένες ενετικές αρχιτεκτονικές δομές. Η μεταφορά προτύπων και η αντιγραφή συγκεκριμένων μνημείων της μητρόπολης, ήταν απαραίτητη για την επιβολή και κατοχύρωση της παρουσίας του κατακτητή. Η ανοχή στις τοπικές παραδόσεις και η παραχώρηση προνομίων και ευεργεσιών προς τους κατακτημένους είχε ως αποτέλεσμα την εξισορροπημένη παρουσία των δύο πολιτιστικών πόλων, και την ικανότητα τους να αφομοιώνουν τις ξενόφερτες μορφές, να τις αναπαράγουν δημιουργικά και να τις προσαρμόζουν στην τοπική παράδοση. Προκειμένου να εντάξουν τα ιδιωτικά κτίρια μέσα στη δική τους πολιτιστική σφαίρα, οι άποικοι τα διακόσμησαν..].