Οδός Πειραιώς : επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων : 5 παραδείγματα χρήσεων - Αργυρακάκη, Παρασκευή
[Η Πειραιώς ως βασικός άξονας της πρωτεύουσας με ιστορική εξέλιξη τουλάχιστον 170 χρόνων, αντανακλά την πορεία της βιομηχανίας στην Ελλάδα και την μετεξέλιξη των πόλεων, παράλληλα με αυτή. Η Πειραιώς υπήρξε ο δρόμος των εργοστασίων. Μερικά από αυτά ακόμη λειτουργούν, τα περισσότερα όμως στέκουν άδεια κελύφη σαν μνημεία της νεώτερης ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια ως και σήμερα η οδός Πειραιώς αλλάζει χαρακτήρα. Ο βιομηχανικός δρόμος μεταλλάσσεται σε άξονα πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Το παλιό με το καινούριο, το φθηνό με το ποιοτικό, αποκτούν ασαφή όρια και εμπλέκονται άλλοτε αρμονικά και άλλοτε παράξενα. Πολλά από τα βιομηχανικά κτίρια έχουν κριθεί διατηρητέα, συντηρούνται και αξιοποιούνται φιλοξενώντας νέες χρήσεις, γεγονός που δημιουργεί καινούριες προοπτικές στο σύνολο της εξελισσόμενης εικόνας της οδού Πειραιώς. Στην διάλεξη που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια να κατανοηθεί η διαδικασία της επανάχρησης των βιομηχανικών κτιρίων και να προσδιορισθούν τα κριτήρια επιλογής της νέας χρήσης. Ο συνδυασμός διατήρησης ενός ολόκληρου τοπίου, ελέγχου των χρήσεων και ..].