Louis Sullivan : ο οραματιστής του χθες - Γκίκας, Χαράλαμπος
[Ο Louis Henri Sullivan (1856-1924) υπήρξε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας που ονομάστηκε από πολλούς ο «πατέρας του Μοντέρνου Κινήματος». Ακόμη θεωρείται από πολύ περισσότερους ο δημιουργός του μοντέρνου ουρανοξύστη καθώς επίσης και μεγάλη προσωπικότητα της Σχολής του Σικάγο. Ήταν μέντορας του Frank Lloyd Wright και εμπνευστής για πολλούς αρχιτέκτονες της Prairie School. Ήταν ο αρχιτέκτονας αυτός που πήρε μέρος στην ανοικοδόμηση του Σικάγου μετά την μεγάλη φωτιά του 1871 και από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τον σκελετό από χάλυβα για να εκτοξεύσει το ύψος των κτιρίων σε πρωτόγνωρα ύψη για την εποχή. Οι διακοσμήσεις των κτιρίων του είναι χαρακτηριστικές και καθρεπτίζουν τις κέλτικες καταβολές του και την κλασική του παιδεία, με σπουδές τόσο στο ΜΙΤ όσο και στην Ecole des Beaux-Arts, που φαίνεται και στην γενικότερη μορφολογία των έργων του. Το έργο του χαρακτηρίζεται από έναν ορθολογικό εκλεκτικισμό που έχει σαν αποτέλεσμα την ενότητα των μορφών κάτω από ένα ενιαίο και χαρακτηριστικό στυλ. Η συνεργασία του με τον Danmark Adler δημιούργησε τα πιο γνωστά του έργα, συνήθως θέατρα και κτίρια γραφείων,..].