Ανακτώντας την ακτογραμμή : η διεθνής και η ελληνική εμπειρία και μια ματιά στο θαλάσσιο μέτωπο του Βόλου - Αδάμου, Ζάμπια
[Οι αναπλάσεις αστικών θαλάσσιων μετώπων έχουν αποτελέσει ένα θέμα ευρείας ανησυχίας και εκτενούς συζήτησης από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Η εντατικοποίηση αυτού του φαινομένου την τελευταία δεκαετία και η διεθνώς διαδεδομένη σημασία του, έχουν οδηγήσει σε ένα αυξανόμενο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον που αντανακλάται σε μια σειρά διεθνών συνεδρίων και εκτενών εκδόσεων που επικεντρώνονται στις διαφορετικές όψεις αυτού του φαινομένου. Οι σύγχρονες αντιλήψεις του αστικού σχεδιασμού για τα θαλάσσια μέτωπα και οι πολιτικές 'αστικής ανανέωσης' υποδεικνύουν την απομάκρυνση των λιμανιών από τον αστικό ιστό και την υπάρχουσα πόλη και την ένταξη αυτών σε υπερτοπικά συστήματα μεταφορών. Η μετάβαση από το παλιό στο νέο πρότυπο αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης οδήγησε, σταδιακά αλλά σταθερά, στην παρακμή του θαλάσσιου μετώπου. Ακολουθώντας την παρακμή των παλιών λιμενικών ζωνών και των παράκτιων βιομηχανοποιημένων περιοχών σε πολλές πόλεις όλου του κόσμου, οι αναπλάσεις θαλάσσιων μετώπων ξεκίνησαν κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στη Βόρεια Αμερική, για να επεκταθούν..].