Προστασία της λαϊκής αρχιτεκτονικής και του τοπίου : τοσκανικό πρότυπο και ελληνική πραγματικότητα - Κωστοπούλου, Αννα
[Μέσα από ένα οδοιπορικό στην ιστορία, το τοπίο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τοσκάνης αναζητούνται οι παράγοντες που καθόρισαν την άρτια διατήρηση και προστασία του χαρακτήρα της ως τις μέρες μας. Αγροτόσπιτα και κτήματα που συνθέτουν σύνολα απαράμιλλης ομορφιάς και αφοπλιστικής απλότητας ταυτόχρονα, σαν η σημερινή του εικόνα να είναι αποτέλεσμα της φυσικής εξέλιξης του τοπίου και της αρχιτεκτονικής, όπως αυτή συνέβαινε αργά και προοδευτικά στο πέρασμα των αιώνων. Κρατικός μηχανισμός, νομοθεσία και επιστημονική κοινότητα, σε πρότυπη συνεργασία, διαμόρφωσαν μια αδιαμφισβήτητη αξία για την ιταλική αυτή επαρχία. Μια απόλυτα σύγχρονη ζωή σε παλαιά κελύφη χωρίς συντηρητισμούς, μια «αρχιτεκτονική της ευτυχίας» όπως θα την περιέγραφε ο Alain de Botton. Τα βιώματα και οι θεωρητικές αναζητήσεις αυτής της πραγματικότητας στοχεύουν σε δεύτερο επίπεδο στην άντληση λύσεων μια μεταμόρφωση της παρακμάζουσας ελληνικής επαρχίας, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες και τα προβλήματά της, ερευνώντας τι ήταν αυτό που δεν της εξασφάλισε ένα αξιοπρεπές παρόν και ένα υποσχόμενο μέλλον.]