Μια "ιταλίδα" στο Ηράκλειο - Ψαρράς, Νικόλαος
[Η διάλεξη αυτή πραγματεύεται μια δημιουργία του δημοκρατικού-αριστοκρατικού πολιτεύματος των ανεξάρτητων Ιταλικών πόλεων την περίοδο από τον ύστερο Μεσαίωνα έως το Μπαρόκ, την Loggia. Στην Loggia λάμβαναν χώρα οι οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές των πόλεων, ακόμη, την χρησιμοποιούσαν ως χώρο συνάθροισης και καθημερινής κοινωνικής επαφής. Στην Φλωρεντία η Loggia απέκτησε ακόμα πιο περίπλοκη χρήση λόγω του σύνθετου πολιτεύματος της πόλης. Στην Ελλάδα η Loggia έρχεται κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, μέσω των μεγάλων εμπορικών-ναυτικών δυνάμεων της Ιταλίας, που είναι κυρίως οι Ενετοί και οι Γενουάτες Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, οι Ενετοί κτίζουν μια από τις λαμπρότερες Λότζιες στον ελλαδικό χώρο. Η Loggia του Ηρακλείου αποτελεί το κομψότερο ενετικό αρχιτεκτόνημα της κρητικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Θα «εκπροσωπήσει» την Αναγέννηση στην Ελλάδα, αφού αποτέλεσε το σημαντικότερο και αντιπροσωπευτικότερο αναγεννησιακό κτίριο της χώρας. Στέγαζε κυρίως χρηματοοικονομικές λειτουργίες, όπως αγοραπωλησίες κτημάτων και μετοχές εταιριών. Στέγαζε τις πολιτικές, διοικητικές..].