Νέα Φιλαδέλφεια : από την προσφυγική αποκατάσταση στη σύγχρονη ανάπλαση - Καρύδης, Ιωάννης Ε
[Η μικρασιατική καταστροφή το 1922, αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός που μετασχημάτισε δραματικά το γεωγραφικό, πληθυσμιακό και πολιτισμικό χάρτη της Ελλάδας. Η τραγωδία πολλών χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία προσφυγικών οικισμών σε όλη την επικράτεια, με μεγαλύτερη ένταση στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο συνοικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί ένα σημαντικό οικιστικό σύνολο στην πόλη των Αθηνών, το οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε με την έλευση των προσφύγων. Η ρυμοτομική και πολεοδομική χάραξη του συνοικισμού βασίστηκε στο ευρωπαϊκό πρότυπο της κηπούπολης του Ebenezer Howard, μια πρότυπη μελέτη ενσωμάτωσης του αστικού και αγροτικού τρόπου ζωής. Tα διώροφα κτίσματα με κεραμοσκεπή και χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες (μικρούς εξώστες, με μεταλλικά κιγκλιδώματα, ξύλινα γείσα στις στέγες, ανοιγόμενα ξύλινα παραθυρόφυλλα που τα πλαισιώνει ξύλινο φαρδύ πρεβάζι), παρουσιάζουν επαναληψιμότητα στην τυπολογία τους, ενώ η ιδιαιτερότητα του οικισμού οφείλεται περισσότερο στη συνολική εικόνα του..].