Η έννοια του ελάχιστου και του πρωτογενούς στην αρχιτεκτονική των μοναστηριακών συγκροτημάτων : το παράδειγμα της μονής Φανερωμένης στη Νάξο και της μονής Ταξιαρχών στη Σέριφο - Αναγνωστάκης, Γιώργος
[Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζονται δύο μοναστηριακά συγκροτήματα του Αιγαίου: η μονή Φανερωμένης στη Νάξο και η μονή Ταξιαρχών στη Σέριφο. Επιχειρείται ο εντοπισμός της έννοιας του ελάχιστου και του πρωτογενούς στα κτήρια αυτά ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται και η σχέση που έχουν ο χώρος και οι λειτουργίες που αυτός εξυπηρετεί. Μετά από μια σύντομη ιστορική ανάλυση γίνεται η παρουσίαση των μονών και η δομική τους ανάλυση υπό το πρίσμα της έννοιας του ελάχιστου. Εντοπίζονται έτσι μια σειρά από περιπτώσεις οι οποίες σχετίζονται με την έννοια του ελάχιστου και του πρωτογενούς. Αυτές είναι: Τα πρωτογενή σχήματα και οι βασικές διατάξεις. Η ελάχιστη συνθετική χειρονομία. Το απόλυτο και σχετικό μέτρο της σύνθεσης, το κελί. Από το κοινό και το κύριο της μοναστικής ζωής στο πρωτογενές και το ελάχιστο του αρχιτεκτονικού χώρου. Το ελάχιστο ως ζήτημα περιεχομένου. Το ελάχιστο σαν μέρος της προβληματικής του μοντέρνου κινήματος. Αναλύονται επομένως τα παραπάνω ζητήματα ενώ γίνεται και μια προσπάθεια γενίκευσης αλλά και επέκτασης τους σε μοντέρνα αρχιτεκτονικά κινήματα και..].