Κωνσταντινούπολη : ένα ζωντανό μουσείο στα ναυπηγεία του Κεράτιου - Αμυγδάλου, Καλλιόπη
[Αυτή η διπλωματική έχει ως περιοχή μελέτης τα ιστορικά ναυπηγεία του Κερατίου κόλπου, στην Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω εκτεταμένων αναπλάσεων και ραγδαίας ανάπτυξης της περιοχής, διαδραματίζεται μία διαμάχη για την τύχη τους ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους της συνέχισης της λειτουργίας τους. Εδώ εξετάζεται ένα σενάριο αναδιοργάνωσης της λειτουργίας τους το οποίο να αναδεικνύει τον ιστορικό πλούτο του τόπου, να διατηρεί την βιομηχανική χρήση -αναγνωρίζοντας την αξία μίας συνεχούς ναυπηγικής δραστηριότητας άνω των 1000 ετών- και ταυτόχρονα να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Έτσι διατηρείται ένα κομμάτι ναυπηγείου-ως μικρή ναυπηγο-επισκευαστική μονάδα, τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια επανασχεδιάζονται ως μουσείο ναυπηγικής-βιομηχανικής ιστορίας και ερευνητικό κέντρο, ενώ προστίθενται και οι απαραίτητες συνοδευτικές λειτουργίες (καφέ, εστιατόριο, βιβλιοπωλείο, εκθεσιακός χώρος κλπ). Αναζητάται ένας τρόπος χειρισμού του ιστορικού τοπίου, εντάσσοντας το στο παρόν.. πόλη.]