Πρόταση αναβίωσης μεσαιωνικού οικισμού Ανάβατου Χίου - Γεωργακά, Μαριέττα
[Ο Ανάβατος είναι ένα μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Χίου και απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Στον οικισμό διακρίνονται τρεις ενότητες που ταυτίζονται με τις τρεις φάσεις επέκτασής του: πρόκειται για την Ακρόπολη, το Μεσοχώρι και το Νέο Χωριό. Στην παρούσα εργασία η πρόταση αναβίωσης αφορά το σύνολο του οικισμού, ωστόσο η επέμβαση επικεντρώνεται στο Μεσοχώρι. Ο χώρος της Ακρόπολης ανακηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος και προστατεύεται, ενώ το Νέο Χωριό λειτουργεί και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εξυπηρετήσεις. Τέλος, στο Μεσοχώρι προτείνεται η ένταξη μιας νέας συνεχούς κατασκευής που θα επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση και μετάβαση σε όλα τα σημεία του οικισμού, αλλά και την ένταξη λειτουργιών που δε θα επιβαρύνουν ούτε θα αλλοιώνουν το χαρακτήρα του οικισμού. Στα κτίρια του Μεσοχωρίου, κτισμένα με το σύστημα του πετρόκτιστου θόλου, προτείνεται η αποκατάσταση του κελύφους τους, προκειμένου να καταστούν ασφαλή και επισκέψιμα. Η κατασκευή που εντάσσεται στον οικισμό είναι ένα μονοπάτι που ακολουθεί τα ίχνη των παλαιότερων αξόνων.]