Επαναπροσδιορισμός σχέσεως ανάγλυφου-πόλεως - Κεφαλογιάννη, Αικατερίνη - Όλγα
[Αντικείμενο της μελέτης αποτελούν το ανάγλυφο και η πόλη, ως δύο συστήματα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μετασχηματίζονται παράλληλα μέσα στον χρόνο. Συγκεκριμένα, επιλέγεται το παράδειγμα της πόλης του Ρεθύμνου, ως μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου ο μηχανισμός της πόλης αψηφά την ιδιαίτερη τοπογραφία της περιοχής. Πρόκειται για μία γραμμική παραθαλάσσια πόλη, η οποία στρέφεται αμφιθεατρικά προς τον βορρά και τέμνεται εγκάρσια από 10 φαράγγια. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται είναι γραμμικά προς της θάλασσα, ενώ παράλληλα ΄σκαρφαλώνει΄ προς την ενδοχώρα, όπου αυτό επιτρέπεται από το ανάγλυφο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όσο αυξάνεται το υψόμετρο, τόσο η πόλη χάνει την γραμμική συνοχή της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φαράγγια λειτουργούν ως άξονες ασυνέχειας, απομονώνοντας τμήματα της πόλης. Στόχος της μελέτης είναι η αναζήτηση εργαλείων και μηχανισμών που θα επιτρέψουν την παράλληλη λειτουργία των δύο συστημάτων, προτείνοντας την ενεργοποίηση των φαραγγιών και την απόδοση τους στην πόλη. Σε πρώτο στάδιο, εξετάζεται ο τρόπος.. τομή.]