Φοιτητικές εστίες για άτομα μειωμένης όρασης στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου - Πετράς, Τσαμπίκος
[Η κυριαρχία της εικόνας στις νεώτερες δυτικές κοινωνίες φαίνεται να οδηγεί στην οπτικοκεντρική αντίληψη του αρχιτεκτονικού χώρου. Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης. Η σύνθεση στοχεύει στην δημιουργία χώρου με έντονες πολυαισθητηριακές ποιότητες, στα πλαίσια του συμπεριληπτικού σχεδιασμού (design for all), η οποία όχι μόνο θα επιτρέπει την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων μειωμένης όρασης, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει εμπλουτισμένη εμπειρία στο σύνολο των κοινωνικών ομάδων. Η κεντρική ιδέα έχει ως αφετηρία μετασχηματισμούς που προκύπτουν από συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών. Ως αποτέλεσμα ορίζονται τρία βασικά συνθετικά στοιχεία: α) το αυλάκι - ο βασικός αγωγός κίνησης και πολυαισθητηριακής πληροφορίας του συγκροτήματος, β) η μονάδα και η συνεργασία - οι φοιτητικές εστίες, γ) η πλατεία που γίνεται πλάτη - η αναδίπλωση του ανοιχτού δημόσιου χώρου σε κλειστό. Η σύνθεση των τριών στοιχείων στο χώρο γειτονικά των υπαρχουσών φοιτητικών εστιών, ορίζει νέους υπαίθριους χώρους και νέες δημόσιες λειτουργίες για το σύνολο.. το χρήστη.]