Βαλένθια-μια παραθαλάσσια πόλη - Ζούμπου, Ηλιάνα
[Η διάλεξη πραγματεύεται την σχέση της ισπανικής πόλης Βαλένθια με τη θάλασσα. Είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες , την ιστορική αναδρομή, τη Βαλένθια του σήμερα και το άνοιγμα της Βαλένθια στη θάλασσα. Στην πρώτη ενότητα μέσω της ιστορικής αναδρομής παρατίθενται στοιχεία για τον τρόπο ανάπτυξης του κέντρου της πόλης και του λιμανιού, μέσω των οποίων αποδεικνύεται ότι η πόλη στο παρελθόν δεν είχε καμία σχέση με τη θάλασσα και το λιμάνι και ότι ήταν αποκλειστικά αναπτυγμένη γύρω από την κοίτη του ποταμού Τούρια. Στη δεύτερη ενότητα υπάρχει σύντομη αναφορά στην σημερινή κατάσταση των παραθαλάσσιων οικισμών της Βαλένθια και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα σύγχρονα υλοποιημένα έργα και οι προτάσεις που σχετίζονται με την καλύτερη σύνδεση του κέντρου της πόλης με τη θάλασσα. Στην τρίτη ενότητα αναλύονται τρεις προτάσεις που φιλοδοξούν να μετατρέψουν όντως τη Βαλένθια σε μια παραθαλάσσια πόλη. Πρόκειται για τις προτάσεις: 1.Παραλιακή Βαλένθια 2. Επέκταση της λεωφόρου Μπλάσκο Ιμπάνιεθ 3. Πρόταση για την περιοχή της Αλμποράγια. Οι τρεις αυτές προτάσεις μελετώνται..].