Νεκροταφείο στο Ρωμανό [Νομό Αχαΐας] - Ποδάρα, Ελένη
[Η διπλωματική αυτή εργασία αφορά το σχεδιασμό ενός χώρου σε συνδυασμό με το τοπίο. Διαπραγματεύεται την σχέση ενός κατεξοχήν συμβολικού χώρου με το τοπίο. Γνωρίζουμε πως οι πόλεις των νεκρών προηγήθηκαν των πόλεων εξαιτίας του νομαδικού χαρακτήρα των προϊστορικών φυλών. Μετά την ύπαρξη των πόλεων οι νεκροπόλεις ή τα ταφικά μνημεία εξελίσσονται αντίστοιχα με τις πόλεις και τις κοινωνικές δομές, τις αξίες, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι πυραμίδες στην Αίγυπτο, το νεκροταφείο του Κεραμεικού, τα νεκροταφεία στην κεντρική Ευρώπη σχεδιασμένα σύμφωνα με τις αρχές του Ρομαντισμού, είναι παραδείγματα αυτών ακριβώς των μεταβολών. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική βρίσκουμε παραδείγματα και σύγχρονων νεκροταφείων όπως το Igualada στην Ισπανία, το Woodland στην Σουηδία, του Scarpa στην Ιταλία κ.α. Τη δική μας περιοχή μελέτης διαπερνά ένα ρέμα ενώ είναι πολύ πυκνή και υψηλή η βλάστηση. Η λύση μας εκτείνεται παραπλεύρως αυτού του ρέματος το οποίο λειτουργεί ως άξονας, εντάσσεται στην γεωμετρία του εδάφους με τις δύο ταφικές ενότητες[οστεοφυλάκια, τάφοι] να δημιουργούν τα όρια.. Ναός.]