Ποληθέαμα σε πράξεις τρεις : και μια αθηναϊκή ιστορία - Κούσουλας, Σταύρος
[Η παρουσία και η πραγμάτωση εκδηλώσεων θεαματικού χαρακτήρα δεν είναι καθόλου ξένη στην ιστορία των αστικών κέντρων. Αποτελεί καθοριστικής σημασίας γεγονός όμως, η μεταβολή του θεαματικού αυτού χαρακτήρα. Καθ' όλο το χρονικό διάστημα στο οποίο πόλη και θέαμα συνυπήρχαν ετεροπροσδιοριζόμενα, οι διάφορες εκδηλώσεις αποτελούσαν δομικό συστατικό της, μια συλλογική σύμπραξη όπου οι ίδιοι οι άνθρωποι που χτίζουν την πόλη, αποκτούν συνείδηση των πολεοδομικών πράξεων τους κατανοώντας έτσι το νόημα της, οιασδήποτε, μορφής κοινωνικής οργάνωσής τους. Και αυτό γινόταν σχεδόν φυσικά μέσα από την αναπαράσταση τόσο επεισοδίων όσο και τοπίων του οργανωμένου αστικού χώρου. Με λίγα λόγια η αυτόνομη παρουσία του θεάματος βοήθησε την συγκρότηση των ίδιων των πόλεων, καθιστώντας τους πολίτες γνώστες και ρυθμιστές της συνοχής τους. Στη διάλεξη αυτή θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση της σχέσης των πόλεων και του θεάματος. Για να καταστεί όμως αυτό δυνατό πρέπει να τεθούν τα απαραίτητα όρια (όχι μόνο για την αποφυγή μιας γενικόλογης και υπερφίαλης προσέγγισης,..].