Η κοινωνική κατοικία της κόκκινης Βιέννης - Μπούτσικα, Ελένη
[Το παράδειγμα της μεσοπολεμικής, γνωστής και ως "κόκκινης Βιέννης", συγκροτεί ένα ενδιαφέρον και μοναδικό για την εποχή πείραμα, καθώς μια κοινωνική και πολιτική ουτοπία λειτούργησε ουσιαστικά και οργανωμένα για τη λυση του οικιστικού προβλήματος, στους κόλπους ενός αυστηρά συντηρητικού καπιταλιστικού κράτους. Επιδιώκοντας μια άμεση αλλαγή ο δήμος της Βιέννης παρήγαγε μέσα σε μια δεκαπενταετία 348 συγκροτήματα κατοικιών και 42 προαστειακούς οικισμούς, η πλειοψηφία των οποίων κατοικείται μέχρι σήμερα. Με εργαλεία το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο, δημοσιεύματα και κριτικές θεωρητικών, την επιτόπια επίσκεψη και μελέτη παραδειγμάτων, τη σύγκριση με ανάλογα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και τη σημερινή κατάσταση των οικιστικών συγκροτημάτων, ειδωμένη μέσα από το πρίσμα κατοίκων και αρμοδίων, επιχειρείται μια συνολική κριτική έρευνα σε ό,τι αφορά στους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριμένων μοντέλων κατοικίας, στον τρόπο με τον οποίο αυτά υλοποιήθηκαν και στο αν και πως οι κατοικίες αυτές ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες κατοίκησης..].