Μουσείο, πλατεία, κόμβος ροών : μουσείο σύγχρονης τέχνης Κύπρου - Πολυμενέα, Ιωάννα
[Πρόθεση της μελέτης μας ήταν η μελέτη σχεδιασμού ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο. Το μουσείο, καλλιτεχνικός κόμβος μεταξύ της αναπτυγμένης Ευρώπης και της αναπτυσσόμενης Ασίας, τοποθετείται στη Λεμεσό, μια πόλη κεντροβαρικά τοποθετημένη μεταξύ των κύριων τουριστικών προορισμών και ταυτόχρονα επίσημο λιμάνι της χώρας. Το μουσείο, αντίθετα με την γραμμική ανάπτυξη της πόλης επί της παραλίας, τοποθετείτε στο κέντρο της πόλης σε τρία οικόπεδα γύρω από την «πλατεία Ηρώων». Το νέο μουσείο ανανεώνει την εικόνα της πόλης ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις στην πλατεία και στο ανατολικό κομμάτι του κέντρου. Μουσείο και πλατεία σχεδιάζονται σαν ένα σύνολο με βάση τις κινήσεις της πόλης σε συνδυασμό με τις πορείες των επισκεπτών του μουσείου. Η κτιριακή μάζα διασπάται στα τρία οικόπεδα, προσεγγίζοντας την κλίμακα της πόλης ενώ ταυτόχρονα τα κενά μεταξύ των όγκων κάθε κτιρίου αποτελούν προεκτάσεις της πλατείας αλλά και των κινήσεων στην πόλη. Η κίνηση μεταξύ όγκων γίνεται υπαίθρια ενισχύοντας τις κινήσεις στην πλατεία. Οι συνεχόμενες κινήσεις.. χώρων.]