Το τέλος της ουτοπίας - Αυγουστίδου, Χρυσή
[Το γεγονός οτι στις ουτοπίες, ακόμα κι όταν ο προσανατολισμός τους είναι καθαρά πολιτικός η κοινωνικός , η εμφάνιση μιας αρχιτεκτονικής πρότασης σε δεύτερο επίπεδο, πολλές φόρες ως υποστηρικτικό υπόβαθρο, είναι έντονη, μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε τις ουτοπίες ως εργαλείο ανάγνωσης της αρχιτεκτονικής σκέψης και να μελετήσουμε την αρχιτεκτονική από μια άλλη οπτική γωνία. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να προσδιορίσει το ρόλο που έπαιξε η ουτοπία για την χωρική αντίληψη , αντιμετωπίζοντας την ως ένα εργαλείο. Αρχικά, σε μια απόπειρα κατανόησης του φαντασιακού κόσμου της ουτοπίας ως εργαλείου για την αρχιτεκτονική σκέψη είναι απαραίτητο βήμα να γνωρίσουμε κάποια βασικά στοιχεία για τη δημιουργία, την ετυμολογία και τις διαφορετικές αποχρώσεις που πήρε ο όρος «ουτοπία», καθώς και για τη συσχέτιση ουτοπίας, χώρου και αρχιτεκτονικής σκέψης. Στη συνέχεια η εργασία αυτή ασχολείται με την καταγραφή της ιστορικής εξέλιξης της ουτοπίας και του διττού ρόλου της ως κριτικό εργαλείο και ως μέσο καινοτόμων προτάσεων. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας εξετάζονται τα φαινόμενα..].