Πρωτογενή σχήματα αρχέτυπες χωρικές δομές - Σγουρίδη, Μάγδα
[Η γεωμετρία συλλαμβάνει και προωθεί την αντίδραση του ανθρώπου σε αυτό το οποίο τον περιβάλλει, δηλαδή στη φύση. Έχει άμεση συνάφεια με την αρχιτεκτονική αφενός ως προς τη γεωμετρική υπόσταση του υλοποιημένου χώρου αφετέρου ως προς τη σχεδιαστική διαδικασία για την αναπαράστασή του. Ωστόσο, σήμερα με αφορμή τη γεωμετρία, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μία "διαμάχη" στην αρχιτεκτονική. Δεν είναι λίγες οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και τα υλοποιημένα έργα στα οποία κυριαρχούν οι γλυπτικές καμπύλες επιφάνειες. Πρόκειται για πολύπλοκες συνθέσεις χωρίς προφανή και σαφή μορφή. Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε μία καθοριστική αλλαγή στην αρχιτεκτονική; Άραγε, η αυθόρμητη χρήση της γεωμετρίας οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή είναι αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπινου πολιτισμού; Στην παρούσα διάλεξη, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις σκέψεις και να διερευνήσουμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στην αρχιτεκτονική.]