Θεσμοί και χώροι της δημοσιότητας στην ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας - Μαχμούντ, Μόνα
[Αλ Ισκεντερίγια στα Aραβικά θα πει Αλεξάνδρεια, η πόλη του Ισκαντέρ, του κατακτητή, το όνομα του οποίου προκαλεί τόσο θαυμασμό στους Αιγυπτίους όσο και αυτά των δικών τους Φαραώ. Όσον αφορά τους κατοίκους της πόλης, ακόμα περισσότερο, αφού οι περισσότεροι από τους Αιγυπτίους νιώθουν Αλεξανδρινοί. Κάτοικοι μιας πόλης κοσμοπολίτικης που έχει επηρεαστεί τόσο πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, από τους Ευρωπαίους και τις συνήθειές τους, αλλά και από την επικοινωνία της με τα μεσογειακά λιμάνια, όσο καμία άλλη στην ιστορική αυτή χώρα. Πράγματι η Αλεξάνδρεια είναι η ανάσα της Αιγύπτου, το παράθυρο στον έξω κόσμο και η βιτρίνα μαζί, είναι η καλύτερη και η ομορφότερη πόλη, το μεγάλο λιμάνι και ένα χωνευτήρι πολιτισμού εδώ και αιώνες. Θα μπορούσε κανείς να πει πως περισσότερο θυμίζει ευρωπαϊκή μητρόπολη του νότου, παρά πόλη της Μέσης Ανατολής. Στη μέση της βόρειας ακτογραμμής της Αιγύπτου απλώνεται η Αλεξάνδρεια. Η πόλη σήμερα απλώνεται σε 35 χιλιόμετρα κατά μήκος της θάλασσας. Καθώς το πλάτος της μόλις που ξεπερνά σε κάποια σημεία τα 3 χιλιόμετρα,..].