Τοιχοποιίες από λιθοδομή : αναγνώριση, παθολογία, στερέωση - Παλαιολόγου, Πολυξένη
[Με την πάροδο μιας εκατονταετίας από τότε που εισήχθησαν τα νέα δεδομένα στις κατασκευές, η ανάγκη για αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων θεωρείται πλέον επιβεβλημένη. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να επέμβουμε σε ιστορικά κτίρια διατηρώντας την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα της αρχιτεκτονικής τους αξίας, και ταυτόχρονα καθιστώντας τα ασφαλή και λειτουργικά; Καθοριστικός παράγοντας του τρόπου συμπεριφοράς των ιστορικών κατασκευών αποτελούν οι τοιχοποιίες. Στην συγκεκριμένη εργασία, γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των τοιχοποιιών από λιθοδομή και ακολούθως παρουσιάζονται μέθοδοι στερέωσης των λιθοδομών με αναφορές σε πρόσφατες επεμβάσεις. Στο πρώτο τμήμα αναλύονται τα χαρακτηριστικά μέρη της τρίστρωτης τοιχοποιίας, η συμπεριφορά τους υπό διάφορες καταπονήσεις και οι τρόποι εκδήλωσης των αστοχιών. Στο δεύτερο τμήμα, αναγνωρίζεται ο ρόλος του μηχανικού ως συντονιστή των εργασιών επέμβασης, με αφετηρία την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης της κατασκευής εως τον καθορισμό των αποτελεσματικότερων και συμβατότερων με την ιστορική κατασκευή.]