Η επίδραση των λατομικών δραστηριοτήτων στο τοπίο : το εύθραυστο ελληνικό τοπίο : εννοιολογική διερεύνηση, σύγχρονες μεταλλάξεις και ο ρόλος των λατομικών δραστηριοτήτων στην μετεξέλιξη του ελληνικού τοπίου - Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος
[Στο πλαίσιο της μελέτης επιχειρείται η διερεύνηση των επιδράσεων των λατομικών δραστηριοτήτων στο τοπίο. Το τοπίο αποτελεί την κύρια έννοια η οποία ορίζει και το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο εγγράφεται η προβληματική της διάλεξης. Η δομή της μελέτης συγκροτείται σε τέσσερις διακριτές ενότητες που επιχειρούν να διερευνήσουν τη σημασία της λατομικής δραστηριότητας στην μετάλλαξη του ελληνικού τοπίου και να καταλήξουν σε αρχές για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ζητήματος. Η πρώτη ενότητα αφορά την εννοιολογική διερεύνηση της έννοιας του τοπίου και εστιάζει σε ζητήματα σχετικά με τον ορισμό του, αλλά και την οπτική που στα πλαίσια της μελέτης υιοθετείται. Αναλύεται η υλική και άυλη διάστασή του τοπίου και διερευνάται η επίδρασή του στην λειτουργία των τοπικών χώρο-κοινωνικών συστημάτων. Ακολούθως, επιχειρείται μέσω μιας αδρομερούς αναφοράς ο προσδιορισμός της «μετάλλαξης» του εύθραυστου ελληνικού τοπίου, εστιάζοντας στις απειλές που δημιουργούνται, είτε λόγω της υπερεκμετάλλευσης, είτε λόγω της εγκατάλειψης των τοπικών χωρο-κοινωνικών σχηματισμών. Στη δεύτερη..].