Ιστορικά μεταλλεία στην Κύθνο (19ος-20ος αιώνας) - Βελουδάκη, Χρυσάνθη Αννα
[Η διάλεξή πραγματεύεται, τα ιστορικά μεταλλεία της Κύθνου. Τα μεταλλεία της Κύθνου δεν είναι δυνατό να μελετηθούν ανεξάρτητα, αλλά μόνο σαν τμήμα του ευρύτερου δικτύου μεταλλείων, τα οποία την ίδια εποχή λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου. Συνεπώς αρχικά παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη των νησιωτικών μεταλλείων από τις αρχές της λειτουργίας τους μέχρι την οριστική παύση των εργασιών. Στη συνέχεια αναλύεται η οργάνωση των μεταλλείων του Αιγαίου, σε σχέση με τις εγκαταστάσεις αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχοντας ορίσει το ευρύτερο πλαίσιο, στο οποίο εντάσσεται και η περίπτωση της Κύθνου, ακολουθούν λίγα λόγια για το νησί και μια εκτενέστερη ανάλυση των μεταλλείων του. Την σημερινή εικόνα των καταλοίπων της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Κύθνο συμπληρώνει η αποτύπωση του συγκροτήματος διοίκησης των μεταλλείων του ΙΒ. Σερπιέρι. Τέλος εξετάζεται η παρούσα κατάσταση καθώς και οι δυνατότητες προστασίας, ανάδειξης και αποκατάστασης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.]