Το "πράσινο" κτήριο : το κτήριο ως τοπίο φύτευσης, η αρχιτεκτονική ως τοπίο - Βερβέρης, Δημήτρης
[Εξετάζοντας σύγχρονα αρχιτεκτονικά παραδείγματα, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί η ιδιαίτερα επίκαιρη τάση σχεδιασμού, η οποία αφορά στην εκτεταμένη χρήση της φύτευσης, ως συστατικού στοιχείου της εξωτερικής επιφάνειας των κτηριακών κατασκευών. Σε όλο το εύρος των περιπτώσεων, από τα μικρά μεμονωμένα κελύφη έως τα περιπλοκότερα συγκροτήματα και τους ουρανοξύστες, εντοπίζουμε παραδείγματα, στα οποία τα κτήρια έχουν χάσει πολλά από τα παλιότερα μορφικά και δομικά τους γνωρίσματα, στην προσπάθεια να προσδιορίσουν γενικά νέες απόψεις για τη σχέση του κτηρίου με το συνολικότερο τοπίο και να επεκτείνουν ειδικότερα την ανάπτυξη της φύτευσης στην τελική τους επιδερμίδα. Τόσο τα διεθνώς διάσημα αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως τα Ateliers Jean Nouvel ή οι Mecanoo, όσο και ένας μεγάλος αριθμός από λιγότερο γνωστούς αρχιτέκτονες, αναζητούν νέους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας, της έλλειψης ελεύθερων χώρων και πρασίνου στην πόλη, της αποξένωσης των σύγχρονων κοινωνιών από την φύση, επαναπροσδιορίζοντας αναγκαστικά τις κατευθύνσεις του σχεδιασμού τους..].