Βιομηχανικά κτίρια νομού Τρικάλων : ιστορία και ανάλυση - Ζιώγου, Δήμητρα
[Η βιομηχανία που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, ήταν μια βιομηχανία που ως επί το πλείστον αναπτύχθηκε σε μια περιοχή που η οικονομία της βασίζονταν καθαρά στην γεωργική παραγωγή. Ο εύφορος κάμπος διέθετε όλα τα κριτήρια για αυτό, και η μεγάλη παραγωγή αποτελούσε έναυσμα για την ανάπτυξη βιομηχανίας που θα εκμεταλλεύονταν αυτές τις πρώτες ύλες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο η ύπαρξη πολλών αλευρόμυλων σε όλη την γύρω έκταση. Ακόμη όμως, αυτή την εύφορη πεδιάδα μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν και για την καλλιέργεια πρώτων υλών που θα έδιναν κατ' επέκταση προϊόντα που θα εξάγονταν σε όλη την Ελληνική επικράτεια, γεγονός που το βοηθούσε και η ύπαρξη στην περιοχή σιδηροδρομικού δικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εργοστάσιο ζάχαρης στην περιοχή της Λαζαρίνας. Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την περιοχή των Τρικάλων είναι ο πλούσιος υδροφόρος ορίζοντάς της. Ουσιαστικά πρόκειται για υπόγεια ποτάμια που πηγάζουν από τα βουνά της Πίνδου και διασχίζουν το υπέδαφος της πόλης. Αποτελεί λοιπόν ένα στοιχείο που..].