Η Ρώμη του Rossellini και του Fellini : δύο εκδοχές ρεαλισμού - Καρυοφύλλη, Δανάη
[Η πόλη της Ρώμης ενέπνευσε ποικίλες κινηματογραφικές αποτυπώσεις κυρίως μετά το 1945 με την εμφάνιση του Νεορεαλιστικού κινήματος. Μέσα από αυτή την πληθώρα κινηματογραφικών ντοκουμέντων επιλέξαμε να εστιάσουμε στις ταινίες Roma citta aperta του Roberto Rossellini και Roma του Fedderico Fellini. Επιλέχθηκε να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο συγκεκριμένων σκηνοθετών γιατί έχουν κάποιες κοινές νεορεαλιστικές καταβολές, εκφρασμένες βέβαια με διαφορετικό τρόπο και κάποια κοινά χαρακτηριστικά, που καθιστούν τη σύγκριση εφικτή και ενδιαφέρουσα. Και οι δύο, έρχονται σε ρήξη με τις κινηματογραφικές νόρμες και το εμπορικό σινεμά. Χρησιμοποιούν τα δικά τους εργαλεία, και προσπαθούν να αποδώσουν μια κοινωνική πραγματικότητα. Οι αριστερές τους πεποιθήσεις, διαπνέουν τα έργα τους άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα. Εκκινώντας από την νεορεαλιστική τοποθέτηση του Rossellini, προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την ιδεολογία, τις προθέσεις και τα εργαλεία του νεορεαλισμού, ενός κινηματογραφικού ρεύματος που έκανε την εμφάνισή του στη άμεση μεταπολεμική περίοδο της Ιταλίας. Από την άλλη το έργο του Fellini,..].