Το κρητικό καμαρόσπιτο : οι περιβαλλοντικές συνθήκες που το διαμόρφωσαν και η θερμική άνεση που επιτυγχάνεται - Αραμπατζή, Αλεξάνδρα
[Το κρητικό καμαρόσπιτο αποτελεί πλατυμέτωπο ή στενομέτωπο παραδοσιακό κτίσμα της Κρήτης με κύριο χαρακτηριστικό του την ύπαρξη καμάρας στο κέντρο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις περικλείεται με αυλή η οποία απομονώνεται με ψηλούς μαντρότοιχους. Η έρευνα περιορίζεται κατά τους θερινούς μήνες και αποδίδει τους λόγους που στο εσωτερικό ενός τυπικού κρητικού καμαρόσπιτου η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή που σημειώνεται στο εξωτερικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι θερμική άνεση στους κατοίκους. Ο όρος της θερμικής άνεσης συνοψίζεται στην ευχάριστη αίσθηση του ανθρώπου κατά την παραμονή του σε εσωτερικό χώρο. Στο κρητικό καμαρόσπιτο βασικός παράγοντας στην επίτευξη θερμικής άνεσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι το εξωτερικό κέλυφος που λόγω του πάχους (50-70εκ.) και του υλικού (πέτρα) της κατασκευής του, έχει μεγάλη θερμική μάζα απορροφώντας μεγάλα ποσά θερμότητας. Η καμάρα αναλαμβάνει να καθυστερήσει το ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στο εσωτερικό ενώ τα ελάχιστα και μικρών διαστάσεων ανοίγματα εμποδίζουν την ηλιακή πρόσοδο. ..].