Παραδοσιακός οικισμός Απειράνθου - Πολυκράτης, Εμμανουήλ Δ
[Το θέμα της διάλεξης είναι ο παραδοσιακός οικισμός Απεράθου στην ορεινή περιοχή της νήσου Νάξου. Ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός με το ΦΕΚ 594Δ του 1978. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται εισαγωγικά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία των Κυκλάδων νήσων και ειδικότερα της Νάξου, η οποία ανήκει στις Κυκλάδες από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται αποκλειστικά στον οικισμό Απεράθου με γεωγραφικά, πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία από την πρώτη επίσημη καταγραφή του οικισμού σε χάρτη του 1436 (Buondelmondi). Η πολεοδομική ανάλυση αποτελεί το θέμα του τρίτου κεφαλαίου. Αναλύεται η εξέλιξη του οικισμού και ο πολεοδομικός ιστός του, καθώς και η κυκλοφορία εντός του οικισμού και οι γενικότερες προσβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής πολυμορφίας του οικισμού από την τυπολογία των κατοικιών μέχρι και τα επιμέρους στοιχεία του συνόλου του οικισμού. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής ανάλυση των μορφολογικών στοιχείων των ανοιγμάτων, των όψεων και άλλων που αποτελούν ένα τμήμα..].