Ιστορία μιας πόλης : η πολεοδομική εξέλιξη της Πρέβεζας - Λόη, Μαριάνα
[Η εξέλιξη της πόλης της Πρέβεζας μέσα από τις διάφορες ιστορικές φάσεις από τις οποίες έχει περιέλθει αποτελεί το αντικείμενο που πραγματεύεται η παρούσα διάλεξη. Η Πρέβεζα αρχίζει να διαμορφώνεται ως συγκροτημένος οικισμός μετά τη διάλυσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με την ίδρυσή της να συνδυάζεται με Οθωμανική κτήση το έτος 1477. Η κάθε περίοδος που ακολούθησε προσέθεσε νέα στοιχεία στην κοινωνική και οικονομική δομή της πόλης, νέες λειτουργίες και ιδιότητες, όπου μέσα από συνεχείς διαδικασίες ώσμωσης έχουν αποδώσει την εικόνα που έχουμε για την πόλη σήμερα. Μια εικόνα που συνδέεται κυρίως με εκείνη που προέρχεται από τοπόσημα, δημόσια κτήρια, ιστορικά ίχνη και θραύσματα που συνδέουν με την παρουσία, ή ακόμα και με τη μνήμη τους, τον πολεοδομικό ιστό της. Συνδέεται όμως παράλληλα και με το θαλάσσιο μέτωπο το οποίο στην ουσία αποτέλεσε τον άξονα επάνω στον οποίο βασίστηκε η οικιστική της οργάνωση, ένα στοιχείο που αποτέλεσε εξάλλου κοινή αναφορά σε όλη την ιστορική της διαδρομή].