Ακουστικός σχεδιασμός αιθουσών διδασκαλίας - Ιωακειμίδης, Χαράλαμπος
[Η διάλεξη αυτή αναφέρεται στον ακουστικο σχεδιασμό αιθουσών διδασκαλίας. Αρχικά γίνετε επεξήγηση κάποιων όρων που αναφέρονται στο κύριο μέρος της διάλεξης. Παρακάτω παρουσιάζονται τα μέτρα για τον ορθό ακουστικό σχεδιασμό, με τον σχεδιασμό για την βελτιστοποίηση του απευθείας ήχου, τον σχεδιασμό για την εξασφάλιση των πρώτων ανακλάσεων και την βελτιστοποίηση του χρόνου αντήχησης σε σχέση με τον όγκο της αίθουσας. Τέλος παρουσιάζονται μετρήσεις που έγιναν σε αίθουσες διδασκαλίας του Ε.Μ.Π. από τους επιβλέποντες καθηγητές της διάλεξης. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι έγιναν σφάλματα στην κατασκευή αυτών των αιθουσών, τα οποία είναι τυπικά και επαναλαμβανόμενα, σε αίθουσες που κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τα σφάλματα αυτά είναι, η κακά χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών, είτε με την τοποθέτηση τους στην οροφή της αίθουσας, είτε με την υπερβολική χρησιμοποίησή τους. Επίσης σε ορισμένες αίθουσες παρουσιάζεται παντελής έλλειψη ηχοαπορροφητικών υλικών. Επιπλέον υπάρχουν αίθουσες με υπερβολικά μεγάλο όγκο και τέλος αίθουσες με βαθιά εγκάρσια δοκάρια..].