Κατασκευές από χώμα - Ρίζου, Αθανασία
[Το χώμα είναι ένα φυσικό υλικό το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλο τον πλανήτη και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιρίων από τις απαρχές του πολιτισμού. Ακόμα και στις μέρες μας, το 1/2 του πληθυσμού της γης διαμένει σε σπίτια από χώμα. Μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά συναντάται σε διάφορες μορφές σε κατασκευές κατοικιών αλλά και μεγαλύτερων κτιρίων στην αρχαία Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, το Μεξικό και την Ινδία. Οι διάφορες τεχνικές που αναπτύχθηκαν, εξελίχθηκαν δίνοντας έργα αρχιτεκτονικής υψηλής αξίας. Στις μέρες μας λογω κυρίως της οικολογικής ευαισθητοποίησης, οι κατασκευές από χώμα αναβιώνουν. Επιζητούνται λύσεις μη ενεργειοβόρες, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το χώμα αποδεικνύεται το ιδανικό οικοδομικό υλικό. Σταδιακά οι τεχνικές του διαδίδονται, υιοθετούνται και πλέον τα κτίρια σχεδιάζονται και από αρχιτέκτονες. Ιδιαίτερα οι εφαρμογές rammed earth μοιάζουν ελπιδοφόρες για την υιοθέτησή τους και την Ελλάδα όπου οι κατακευές από χώμα εξαντλούνται στην ανάμνηση της ωμής πλίνθου των φτωχών αγροτικών περιοχών.Οι κατασκευές από χώμα..].