Το νερό στον σύγχρονο αστικό σχεδιασμό - Τζιβάνη, Ελένη
[Η παρούσα εργασία εξετάζει τρία πάρκα και μία πλατεία, όπου γίνεται καθαρισμός του νερού σε φυσικά συστήματα επεξεργασίας μέσω υδρόφιλων φυτών. Τα πάρκα Chemin de I ll, Lagoon στη Γαλλία και το Westergasfabriek στην Ολλανδία αποτελούν εδάφη που φιλοξενούσαν βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ η πλατεία Potsdam είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του Βερολίνου. Μετά την αποβιομηχάνιση των εκτάσεων που φιλοξενούνται σήμερα τα πάρκα και την καταστροφή της πλατείας κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι χώροι ερήμωσαν και μετατράπηκαν σε νεκρά τοπία. Η εγκατάλειψη οδήγησε στην υποβάθμιση τόσο των ίδιων των εκτάσεων όσο και της γύρω περιοχής προκαλώντας τεράστια, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, που επηρέασαν την καθημερινή ζωή των κατοίκων αλλά και ολόκληρης της πόλης. Ο επανασχεδιασμός με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής και την κοινωνική οργάνωση του χώρου, αποτέλεσε αντικείμενο αρχιτεκτονικής μελέτης. Τα παραδείγματα που παρουσιάζονται στη συνέχεια εξετάζονται ως προς την ένταξη τους στον περιβάλλοντα χώρο, την επίλυση κατά το σχεδιασμό ..].