Προσεγγίσεις στην συνθετική διαδικασία ενός αρχιτέκτονα.. : Enric Miralles - Αγαλιώτης, Φώτης
[Ένα δοκίμιο με θέμα την δουλειά ενός αρχιτέκτονα, δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε μια απλή περιγραφή των έργων και των κτιριολογικών τους προγραμμάτων , αλλά να διεισδύει στην συνθετική μεθοδολογία και την στρατηγική που ακολουθεί αυτός ο αρχιτέκτονας κατά την αντιμετώπιση ενός αρχιτεκτονικού προβλήματος. Η διερεύνηση αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο της εποχής και του τόπου στον οποίο εμφανίζεται, καθώς και μέσα από τις συνεργασίες που είχε και τις επιρροές που δέχτηκε στην διάρκεια της καριέρας του. Ο Enric Miralles θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς αρχιτέκτονες της Ισπανίας και όχι μόνο, με την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργική φαντασία και τον έκδηλο αυθορμητισμό να είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία του. Εμφανίζεται σε μια εποχή που έχει αρχίσει να αμφισβητείται το μοντέρνο κίνημα, με τον ίδιο να επιζητά μια μεγαλύτερη ελευθερία σε αναζήτηση μορφών και λύσεων, μέσω ενός αδιάκοπου πειραματισμού. Χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου εργασίας του είναι σίγουρα ο αταλάντευτα διαισθητικός τρόπος προσέγγισης του κάθε προβλήματος. Προσπαθεί πάντοτε να αφομοιώνει..].