Η πόλη δίχως τέλος : αστική διάχυση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες : αστικοποίηση και αστική διάχυση, προέλευση, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις - Γεωργακόπουλος, Νικόλαος Μ. ([χ.ό.], 2008)
.............Στην Ευρώπη οι όλο και περισσότερο αστικές περιοχές δικτυώνονται με στόχο την προώθηση κοινών πολιτικών στόχων, όπως Αρχή της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Τέτοιες εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για τα υπερπήδηση των τοπικών διαχωριστικών ορίων για πιο στενές συνεργασίες στον σχεδιασμό των χρήσεων γης και την αστική ανάπτυξη. Επιπλέον, η ευρωπαϊκές πολιτικές στον τομέα των μεταφορών και οι πολιτικές συνοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις της μελλοντικής αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα η πολιτική συνοχής της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση ενός καλύτερου συντονισμού των πολιτικών χρήσης γης. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διαδικασία με καλοσχεδιασμένες άμεσες επενδύσεις προς αστικές και αγροτικές περιοχές που μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αστική διάχυση.