Το νερό στον αραβικό κόσμο : συμβολισμός, τεχνολογία και αρχιτεκτονική - Μπουζιού - Ποζιοπούλου, Μυρτώ
[Αν και η σημασία του νερού λόγω της χρηστικής ανάγκης είναι προφανής σε περιοχές με ξηρό κλίμα όπως η Αραβική Χερσόνησος, για τους Άραβες έχει υπάρξει επίσης αναπόσπαστο τμήμα της θρησκευτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής. Ο αραβικός κόσμος, όπως εκφράζεται μέσα από την τέχνη και την αρχιτεκτονική, είναι ένας πολιτισμός που περιστρέφεται γύρω από το νερό. Ο ρόλος του νερού είναι εμφανής στα Παλάτια της Ερήμου, κάποια από τα πρώτα δείγματα κοσμικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Τα λουτρά στα παλάτια του Qusayr Amra και του Khirbat al-Mafjar αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του κτιρίου, όπου λαμβάνουν χώρα πολλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, και το παλάτι του Anjar περιλαμβάνει και δημόσια λουτρά, τα οποία λειτουργούν επίσης ως χώρος κοινωνικής συναναστροφής. Οι επιδράσεις από προηγούμενους πολιτισμούς είναι παρούσες, αλλά στην αραβική αρχιτεκτονική εξελίσσονται και πρσαρμόζονται στον ισλαμικό τρόπο ζωής. Το νερό, εκτός από το ρόλο του στην πολυτελή ζωή της ανώτερης τάξης, αποτελεί επίσης κίνητρο για τεχνολογική ανάπτυξη. Οι δεξαμενές στο Yazd και στο Qayrawan, το Νειλόμετρο..].